+36-30-171-3326 info@aktivweboldal.hu

A GIF file formátum a képek esetében régóta nagyon népszerű. Története még 1987-re nyúlik vissza, amikor egy másik formátumot, az RLE formátumot akartak leváltani vele, amely csak fekete-fehér képeket tudott megjeleníteni. A GIF másodvirágzását aztán a social media alkalmazások elterjedésével érte el, mert kiválóan alkalmas mémek készítésére. A GIF mai napig népszerű formátum és annak ellenére, hogy sokszor „temették”, megvan a szerepe a modern online marketing és animáció világában is.

A formátum népszerűségét viszont annak köszönheti, hogy képként is létrehozhatunk mozgó animációkat. Nem kell tehát videóban, videó formátumokban gondolkodnunk, ha kis animációt szeretnénk megjeleníteni valahol. És igen, itt van a gif előnye, mert nem muszáj mp3 vagy mp4 videókat készíteni, ha csak egy kicsi, rövid animációs megoldást keresünk.

GIF animációk a gyakorlatban

A modernebb kép formátumok elterjedésével (png. svg.) a mindennapi képhasználatban visszaszorult a gif képek használata, illetve a videós tartalmak elterjedésével a mozgás megjelenítésére inkább videókat használunk. A mai napig vannak azonban olyan helyzetek az online marketingben, amikor érdemes bevetni a gif animációt.

Mik lehetnek ezek a helyzetek?

Általában olyan szituációk, amikor fel szeretnénk hívni valamire a figyelmet, oda szeretnénk vonzani a felhasználó vagy a látogató figyelmét valamire. Ilyenkor nagyon jól jön egy kis mozgás, főleg, ha az a mozgás folyamatos. Tehát nem csak egy alkalommal fut le. Ilyen esetekben tökéletes választás a gif.

Én személy szerint popup (felugró ajánlat) vagy időszaki ajánlatra történő figyelem felhívás esetében szoktam gif-eket használni. Kiválóan mutatnak például egy weboldal esetében mint akció vagy újdonság értesítő, de minden olyan esetben jól használhatók ha valamire fel akarjuk hívni a figyelmet.

Mostanában terjedt el továbbá a gif képek használata a blogokban, bemutatókban, oktató anyagokban. Sok esetben látható, hogy olyan blog cikkekben vagy magyarázó leírásokban, ahol mondjuk több lépésben mutatják be egy eszköz használatát, előszeretettel használnak gif képeket. A szakaszokra bontott leírás vagy bemutató nagyon jól támogatható mozgó gif animációkkal. Ezek a képek bennmaradnak a tartalom szövege között, nem kell külön elindíani és néhány másodperces szemléltetéshez a legjobb megoldást nyújtják.

Természetesen érdemes ilyen esetben külön megszerkeszteni a kompozíciót vagy saját gif-et készíteni, amely illeszkedik a weboldalhoz és az adott helyzethez, célhoz.

Én nagyon kedvelem például a kis integető animációkat. Ezek jól működnek akció vagy újdonság értesítőként, de gif megoldást találsz például jelen weboldal logo-jában is. Ha megnézed a weboldal bal felső részét, ott is gif animációt használok a repetatív mozgás megoldásához.

integető gif
gif integet
integető gif lány

Animált gif készítés

Animált gif készítésére számos online programot találsz, illetve le lehet tölteni gif-eket ingyenes képtárakból is. Ezek között is találhatsz saját céljaidra alkalmas képeket. Legtöbb esetben ilyen képtárból származnak a mémek alapanyagai és az üzenetekben használt kis matricák is. Ha konkrét témára keresel mozgó képet, sok esetben van beépített kereső funkció is ezekben a képtárakban.

Ha ilyen ingyenes képtárat keresel, nézz be például ide: http://gifgifs.com

vagy ide, https://giphy.com/

illetve ide: https://www.animatedimages.org/

Ha a gif készítés érdekel vannak erre is külön alkalmazások, (például: https://gifs.com/) de számos animációs szoftver is lehetővé teszi ennek a formátumnak a letöltését. Rövid videó formátumokat is át tudsz alakítani gif formátumra, ha úgy töltöd le. Minden esetben nézd meg azonban a kép méretét. Ha mondjuk weboldalba ágyazva használod, nem szükséges nagyon nagy méretű file-okat alkalmzanod egy kisebb figyelemfelhívó elem kialakításához. Az ellenkezője is igaz azonban néha. Ha a gif file túl kicsi a használandó képhez, akkor sajnos nem lesz éles, nem lesz szép a megjelenése, tehát erre is figyelj.

Az igaz, hogy ezekben a képtárakban is böngéshetsz, ha viszont saját mozgó képeket vagy logo-t szeretnél készíteni, akkor azt érdemes inkább szakemberre bízni, vagy saját magad elkészíteni.

Saját gif elkészítése

Ahogy fent olvashattad, gif animáció készíthető saját kezűleg is, és ha az online marketing rendszeredet szeretnéd támogatni, javasolom is, hogy ne vásárolt, hanem seját készítésű mozgóképeket használj.

Mutatok 2 példát mozgó képek, gif-ek gyakorlati alkalmazásához, amit manapság sokan használnak.

Ha például egy blog bejegyzést szeretnél feldobni rövid mozgó prezentációkkal, akkor a gif erre remek megoldás lehet. Sok példát láttam mostanában, hogy egy magyarázó, bemutató blog cikket rövid 3-5 másodperces mozgóképekkel dobnak fel. Ezt legegyszerűbben úgy tudod megoldani, hogy készítesz egy rövid videót, vagy képernyő felvételt és videó formátum helyett gif. formátumban mented el vagy átkonvertálod. Ezt egyszerűen képként feltöltve a blog cikkbe kész is a mozgó kép melléklet.

A másik megoldás saját gif készítéséhez az animációs szoftverek használata és az animált videó átalakítása mozgó képpé. Ehhez is számos szoftvert találhatsz, ahol saját magad felépíthetsz egy mini videót amit giffé alakítva remek eredményt kaphatsz.

Ha fel szeretnéd dobni online megjelenésedet…

A gif készítés egy lehetőség arra, hogy feldobd online megjelenésedet. Ahogy írtam, nem minden esetben célszerű alkalmazni, de van néhány olyan részterülete az animáció készítésnek, amikor kimondottan jól jön és hasznos egy-egy gif animáció megjelenítése.

Nagyon szívesen készítek egyedi felugró ablakokhoz használható rövid mozgó képeket, vagy mozgó logo-t. Ha vannak időszaki ajánlataid, akcióid, rendszeresen jelentetsz meg újdonságokat, akkor is érdemes saját gif-eket használnod. A tapasztalat szerint növeli a konverziós arányt, ha statikus képek helyett, mozgó képeket is használsz. Ha feliratkozókat gyűjtesz, hírlevél listát építesz, akkor is érdemes ilyen figyelemfelhívó eszközökkel élned. mérter

További lehetőség a gif képek hírlevélbe ágyazása, mellyel az átkattintási arány javítható. Persze ebben az esetben kiemelten figyelni kell a kép méretre, a levelező rendszerek nem szeretik a túl nagy képeket a levelekbe ágyazva.

Ha Te is szeretnéd feldobni online marketing rendszered egyes elemeit vedd fel velem a kapcsolatot.

Animációs videók

Kapcsolat

Ajándék

logo feher

Adatkezelési tájékoztató

animációsvideó logo

You have Successfully Subscribed!